Home BuisnessLifestyleKOLAGEN Numer jeden wśród kolagenów.

Numer jeden wśród kolagenów.

by Aneta
0 comment

Kolagen stanowi 30 proc wszystkich białek w organizmie, jednak wraz z wiekiem oraz pod wpływem czynników zewnętrznych jego poziom może ulec zmniejszeniu. 

Najlepiej przyswajalny kolagen, czyli kolagen rybi

Kolagen rybi nazywany jest inaczej kolagenem morskim. Wśród wszystkich kolagenów, które pozyskiwane są ze zwierząt, to on uznawany jest za najlepszy ze względu na jego bardzo dobrą absorpcję oraz biodostępność.

Kolagen rybi cechuje się znacznie wyższą rozpuszczalnością. Produkt wyróżnia się wysoką zawartością składników niezbędnych do naturalnej syntezy kolagenu w tkance łącznej budującej skórę. Kolagen morski nie jest poddawany hydrolizie, w związku z tym występuje w postaci długich łańcuchów aminokwasowych.

Współczynnik pH preparatu kolagenowego jest bardzo zbliżony do naturalnego odczynu skóry i wynosi 5,4.

Kolagen morski ma postać klarownej, przejrzystej cieczy. Pozyskiwany jest głównie ze skór i łusek powszechnie występujących ryb morskich takich jak: tuńczyk, rekin żarłacz, dorsz, poddanych kwaśnej hydratacji. Podczas wybierania kolagenu warto jednak zwrócić uwagę, czy kolagen morski nie pochodzi z meduz i tilapii (ryb słodkowodnych żyjących w Azji), ponieważ ten kolagen ma gorszą jakość niż np. kolagen z tuńczyka.

Kolagen rybi — właściwości

Kolagen rybi zawiera głównie kolagen typu I znajdujący się w niemalże całym organizmie człowieka, oprócz tkanki chrzęstnej. Kolagen rybi wpływa na jędrność i elastyczność skóry, pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu nawilżenia oraz poprawia parametry zabezpieczające przed szkodliwym działaniem stresu oksydacyjnego na skórę.

Ponadto suplementacja kolagenu morskiego wpływa korzystnie na paznokcie, zapobiega ich rozdwajaniu się i łamaniu, a także sprawia, że włosy są gęste, lśniące i zdrowe.

Kolagen rybi dzięki zawartości bioaktywnych peptydów cechujących się silnymi właściwościami przeciwutleniającymi może zmniejszać ryzyko wystąpienia miażdżycy oraz chorób nowotworowych.

Istotnymi właściwościami kolagenu morskiego jest jego wpływ na przyspieszenie procesów gojenia się ran, otarć oraz udział w walce z rozstępami, chroniąc przed ich powstawaniem oraz niwelując już istniejące.

Ponadto kolagen rybi jest na tyle oczyszczony w procesie produkcji, że nie wywołuje reakcji alergicznych, dzięki czemu jest w pełni bezpieczny w przeciwieństwie do kolagenów innego pochodzenia.

Kolagen morski wykorzystuje się również w gałęziach przemysłu fotograficznego, skórzanego oraz biotechnologicznego. Zatem powszechność oraz właściwości kolagenu rybiego pozwalają na uznanie go za najlepszy spośród wszystkich kolagenów pochodzenia zwierzęcego.

You may also like

Leave a Comment

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00