Kolagen bez cukru
Kolagenu jest białkiem s p a j a j ą c y m elementy komórkowe, więc umożliwia powstanie z pojedynczych komórek tkanek i narządów. Kolagen przez całe życie organizmu pozostaje w stałej wymianie. Najtrwalszy jest w kościach, gdzie wymiana następuje co rok, zaś najmniej trwały w wątrobie, gdzie trwa to miesiąc. Kolagen to białko proste, zbudowane wyłącznie z aminokwasów, należące do białek włóknistych, czyli mówiąc ściśle, fibrylarnych skleroprotein. Zbudowany jest z długich, spiralnych łańcuchów peptydowych, w których występuje od 19 do 105 aminokwasów. Najważniejsze z nich to: prolina, glicyna, hydroksyprolina i hydroksylizyna, przy czym ostatnie dwa nie występują praktycznie w białkach innych. Z kolei aminokwasy zbudowane są z pierwiastków węgla, tlenu i wodoru, wchodzących w reakcje z atomami azotu. Połączenie się co najmniej stu aminokwasów prowadzi do powstania łańcucha polipeptydowego. Tak rodzi się białko, tak też powstaje kolagen.
Zrezygnowanie z suplementacji produktu jakimikolwiek barwnikami i aromatami, a nawet z konserwantów chemicznych wynika z trendów w kosmetologii, z dążenia do uzyskania produktu rzeczywiście Naturalnego i z troski o maksymalną ochronę potrójnej helisy.
Co daje ograniczenie cukru w diecie?
Słodkie smaki mamy zakodowane w DNA, lubimy je, koniec i kropka. Chętnie sięgamy po słodkie jedzenie, które uwalnia w nas dopaminę. Cukier nie tylko sprzyja wydzielaniu się hormonu szczęścia, ale także jest nośnikiem smaku. Niestety ten fakt wykorzystują również producenci jedzenia, dodając go właściwie do każdego produktu. Cukier znajdziesz w pieczywie, gotowych daniach, sosach instant i wielu innych półproduktach, po które sięgasz na co dzień. Ten środek słodzący, składający się z glukozy i fruktozy, szybko zamienia się w najbardziej toksyczny tłuszcz trzewny, który gromadzi się wokół narządów, np. wątroby i narządów jamy brzusznej, powoduje miażdżycę, a przez to choroby sercowo-naczyniowe, a także zwiększa ryzyko zachorowania na nowotwory.