kolagen gdzie szukać
Jak już wiemy, kolagen dzięki swoim właściwościom pełni w organizmie wiele ważnych funkcji. Bierze udział w procesach regeneracyjnych i zapewnia odpowiedni poziom nawodnienia skóry. Przyspiesza gojenie się ran, sprzyja odbudowie tkanki łącznej i działa regeneracyjnie na blizny. Kolagen pełni także bardzo ważną funkcję w układzie immunologicznym. Ogranicza on wnikanie i rozprzestrzenianie się chorobotwórczych drobnoustrojów, toksyn i komórek nowotworowych. To najpopularniejsze białko w ludzkim organizmie, ma złożoną strukturę, jest wytwarzane przez różne komórki, które są rozmieszczone w skórze, to tak zwane fibroblasty. Wytwarzają one krótkie włókna białkowe i wydalają je poza komórkę. Dalszy proces wytwarzania kolagenu w skórze odbywa się poza fibroblastami, w przestrzeni międzykomórkowej. Również występuje w różnych tkankach organizmu, a jego struktura jest różnorodna i zależy od miejsca jego występowania. Kolagen chroni narządy wewnętrzne takie jak nerki, żołądek czy też wątrobę, tworząc wokół nich tak zwane sprężyste rusztowanie. Podstawową funkcją kolagenu to łącznie ze sobą komórek, dlatego też stanowi on element budulcowy większości organów, a zwłaszcza skóry, zębów, kości, chrząstek stawowych, naczyń krwionośnych oraz rogówki. Kolagen ma także wpływ na układ immunologiczny, gdyż zapobiega przedostawaniu się drobnoustrojów oraz wszelkiego rodzaju chorobotwórczych toksyn.
Gdzie występuje kolagen typu 2
Kolagen typu II występuje w chrząstkach stawowych, skórze oraz ścięgnach. Cechą charakterystyczną kolagenu jest jego dość nietypowy skład aminokwasowy. Białko to jest zbudowane z glicyny i proliny oraz zawiera w swoim składzie hydroksyprolinę i hydroksylizynę, do których wytworzenia niezbędna jest witamina C, którą należy dodatkowo suplementować. Suplementacja kolagenu jest wskazana zwłaszcza wśród sportowców, oraz osób, którzy są aktywni fizycznie. Działa on pozytywnie na stan ich stawów i zapobiega rozwijaniu się stanów zapalnych w obrębie narządów ruchu.
Na rynku mamy wiele preparatów w postaci suplementów, możesz znaleźć bardzo wiele specyfików zawierających kolagen typu 2. Suplementy zawierające kolagen typu II mogą być stosowane zarówno w celu ochrony stawów, jak i leczeniu ich uszkodzeń. Co interesujące, wśród zawodników uprawiających niektóre dyscypliny sportowe, suplementacja kolagenu jest narzucana odgórnie w celu zabezpieczenia przed wszelkimi urazami i kontuzjami.
Dawkowanie kolagenu typu 2 jest uzależnione od jego formy. Kolagen niezdenaturowany typu II, najczystsza jego forma, stosowany przede wszystkim w procesie leczenia zmian zwyrodnieniowych w celu odtworzenia zniszczonej chrząstki stawowej. Kolagen ten przynosi najlepsze efekty kuracji. Aby usprawnić jego działanie kolagenu w postaci suplementu, zaleca się dodatkowe przyjmowanie w czasie kuracji witaminy C.
Kolagen gdzie go znaleźć
Kolagen można znaleźć w różnego rodzaju produktach. Nie bez powodu dietetycy i specjaliści żywieniowi zalecają, aby ten składnik występował w diecie jak najczęściej. Włączenie produktów bogatych w kolagen do codziennej diety ma swoje plusy, jednak nadmiar ich w codziennych posiłkach nie jest zbyt zdrowy, ponieważ są to produkty bogate w tłuszcz i obciążające organizm. Jeśli chcesz wzbogacić swoją dietę w produkty bogate w kolagen, zachowaj równowagę i stosuj do posiłków 2 – 3 razy w tygodniu. Systematyczność i czas sprawią, że braki kolagenu przy takiej częstotliwości zostaną uzupełnione, a Ty nie odczujesz żadnych skutków ubocznych.
Gdzie jest kolagen w pożywieniu
Suplementacja kolagenu poprzez różnego rodzaju suplementy, to doskonały sposób na jego uzupełnienie. Jednak jeszcze lepszym pomysłem jest zmiana diety. Gdzie znajdziesz kolagen w jedzeniu?
Przede wszystkim są to:
- produkty na bazie żelatyny wieprzowej, które zawierają wieprzowy kolagen,
- gotowana golonka i wywar z kurzych łapek,
- podroby,
- salceson,
- galaretki takie jak – galaretki owocowe, galaretki z nóżek wieprzowych i ryby w galarecie,
- chrząstki rekina – w nich znajduje się kolagen rybi.
To bardzo ważne, by zadbać o odpowiednie zapotrzebowanie kolagenu w pożywieniu, jednak nie można zapomnieć o tym, by spożywać także innego rodzaju posiłki, takie jak owoce czy warzywa bogate w witaminy i błonnik. Nie musisz do swojego diety wprowadzać produktów bogatych w kolagen każdego dnia. Wystarczy, że będziesz to robić 2 – 3 razy w tygodniu, a systematyczność stosowania takiego rozwiązania sprawi, że z czasem ilość kolagenu w twoim organizmie wzrośnie. Choć produkty te zawierają kolagen, przez co są polecane na przykład chorym na reumatoidalne zapalenie stawów, nie należy spożywać ich w nadmiarze. Ograniczyć należy przede wszystkim produkty pochodzenia zwierzęcego o dużej zawartości tłuszczu, które przyczyniają się wzrostu stężenia cholesterolu i mają szkodliwy wpływ na układ krążenia. Kolagen znajdziemy także w produktach zawierających koenzym Q10 – roślinach strączkowych, rybach i kiełkach pszenicy.
Również dietę warto uzupełnić również o produkty bogate w witaminę C, która zwiększa wytwarzanie kolagenu i ujędrnia skórę, oraz witaminę E, przeciwdziałającą sieciowaniu i sztywnieniu włókien kolagenowych. Bardzo istotny jest też sposób przygotowywania potraw, zaleca się, by zamiast grillowania czy smażenia wybierać gotowanie. Nie powinniśmy przy tym zapominać o odpowiednim nawodnieniu organizmu, zgodnie z rekomendacjami dietetyków powinniśmy wypijać od 1,5 do 2 litrów płynów każdego dnia.
Suplementy z kolagenem – jaki wybrać?
Doskonałym sposobem na zwiększenie poziomu kolagenu w organizmie jest przyjmowanie suplementów, które są łatwo dostępne i w różnych formach. Ważnymi kryteriami, jakimi należy się kierować przy doborze preparatu, są typ i klasa kolagenu. Pod tym względem wyróżniamy dwa podstawowe rodzaje kolagenu:
- kolagen typu I ‒ stanowi aż 90% białek kolagenowych, dlatego jest najbardziej wartościowy dla organizmu. Kolagen typu I jest składnikiem budulcowym skóry i więzadeł oraz nadaje wytrzymałość tkance łącznej;
- kolagen typu II ‒ zapewnia elastyczność ścięgnom i wpływa na jakość ich struktury. Sprawdza się zwłaszcza w przypadku osób, które mają problem ze stawami lub chcą zwiększyć ich ruchomość.
Do wyboru mamy różne preparaty – kolagen na stawy narażone na obciążenia przez choroby, nadwagę lub wyczynowe uprawianie sportu, kolagen w tabletkach poprawiający kondycję skóry, włosów i paznokci czy witaminowe suplementy z kolagenem wspierające funkcjonowanie całego organizmu. Szczególnie polecany jest kolagen rybi, który pozyskuje się ze skóry i łusek ryb morskich: tuńczyka, rekina żarłacza czy dorsza. Kolagen morski ma strukturę podobną do kolagenu ludzkiego i cechuje się wysoką przyswajalnością. Warto, by wybrany przez nas preparat zawierał także witaminę C i kwas hialuronowy, które dodatkowo stymulują produkcję kolagenu.
Kolagen w warzywach i owocach
Jeśli na co dzień ograniczać jedzenie mięsa, możemy, zamiast galaretek wieprzowych czy cielęcych, sięgnąć po galaretki owocowe. Przygotowane w domu, ze świeżych owoców, zapewniają nie tylko ulubione doznania smakowe, ale także – stwarzają okazję do skomponowania wartościowego deseru z owoców o określonych właściwościach. Możemy wybrać owoce, które są źródłem określonych witamin, na których w szczególności nam zależy. Przykładowo – jesienią i zimą, możemy chętniej sięgać po owoce bardziej obfite w witaminę C, wspierającą pracę układu odpornościowego.
Galaretki jednak nie są jedynym sposobem na zwiększenie ilości kolagenu w naszym organizmie dzięki owocom i warzywom.
Witamina C, którą znajdziemy w wielu owocach i warzywach, jest niezbędna do produkcji kolagenu. Dlatego wybierając zasobne w nią produkty, możemy przyczynić się do niwelacji niedoborów kolagenu w naszym organizmie.
Gdzie szukać witaminy C? Pierwszymi wskazaniami będą oczywiście cytrusy: pomarańcze, cytryny, grejpfruty. Tymczasem, jeszcze większe jej dawki znajdziemy w papryce, jarmużu, szpinaku.
Gdzie jeszcze szukać kolagenu?
Wiemy już, że warzywa i owoce w zbilansowanej diecie wpływają na produkcję kolagenu. Oprócz produktów będących ważnym źródłem witaminy C, warto sięgać też po inne, które pomagają wspierać produkcję tego ważnego dla naszego organizmu białka.
Od czego zacząć? Przede wszystkim, warto sięgnąć po produkty bogate w witaminę A i E, często określanych jako witaminy zdrowej skóry. Wpływają one na elastyczność, jędrność i sprężystość skóry, zapobiegają tworzeniu się zmarszczek. Doskonałym źródłem witaminy A jest marchewka, a także pomidor czy czerwona papryka. Witaminę E znajdziemy za to w kiełkach pszenicy czy nasionach słonecznika.
Dodatkowo, powinniśmy uwzględnić w naszym jadłospisie żywność bogatą we flawonoidy, które chronią kolagen przed rozpadem. Znajdziemy je w takich owocach, jak jagody, czarna porzeczka czy aronia, oraz w niektórych warzywach, jak burak czy pomidor.
Czy kolagen trzeba suplementować?
W ostatnim czasie na popularności zyskały tzw. shoty lub koktajle kolagenowe. To jeden ze sposobów suplementacji tego białka. Decydując się na suplementację, powinniśmy mieć pewność, że sięgamy po odpowiednie dla nas rozwiązania. Warto z rozwagą podchodzić do działań promowanych jako prozdrowotne, kolagen wegański pozyskany jedynie z roślin:n ekstrakt z alg, ketony malinowe, ekstrakt z liści aloesu, wyciąg z liści i kory brzozy, wyciąg z dziurawca, ekstrakt z owoców dzikiej róży, wyciąg z kwiatów arniki górskiej, ekstrakt z liści miłorzębu japońskiego, wyciąg z kwiatów kasztanowca zwyczajnego, ekstrakt z oczaru wirginijskiego, wyciąg z wąkroty azjatyckiej, wyciąg z nasion fasoli tonka, ekstrakt z owoców bergamoty, wyciąg z kory cynamonu, ekstrakt z tymianku, ekstrakt ze skórki limonki, wyciąg z jaśminu, ekstrakt z kwiatów róży damasceńskiej, wyciąg z kokosa. Nagromadzenie tak wielu substancji aktywnych sprawia, że kosmetyk ma wielotorowe działanie. Za sprawą kwasu glicyryzynowego z korzenia lukrecji normalizuje wydzielanie sebum oraz intensywnie nawilża i chroni przed utratą wilgoci. Rozjaśnia i zmniejsza przebarwienia. Z orzechów kokosowych pochodzi kinetyna, a z kukurydzy – niaceamid.
Oba te składniki działają synergicznie, dzięki czemu redukują zaczerwienienia, łagodzą podrażnienia oraz wygładzają i zmniejszają zmarszczki. Polifenole z malin wspomagają detoksykację skóry, ujednolicają jej koloryt, poprawiają sprężystość i nawilżenie. Ekstrakt z kory i liści brzozy jest cennym źródłem flawonoidów, garbników, betuliny, witaminy C i olejków eterycznych. Dzięki temu wegański kolagen roślinny Colway rozjaśnia oraz neutralizuje działanie wolnych rodników. Aloes wspomaga usuwanie martwych komórek naskórka, a także działa ściągająco, regenerująco i kojąco. Uodparnia barierę ochronną na działanie niekorzystnych czynników zewnętrznych. Kasztanowiec wzmacnia ścianki naczyń włosowatych, poprawia ich elastyczność i szczelność oraz chroni przed pękaniem.
Ekstrakt z owoców dzikiej róży zmiękcza, wygładza, przyspiesza gojenie, wzmacnia włókna elastyny i kolagenu oraz przyspiesza gojenie się drobnych ran. Wąkrota azjatycka, według wierzeń Ajurwedy, ma silne właściwości lecznicze i pielęgnacyjne. Poprawia mikrokrążenie krwi, dzięki czemu zmniejsza widoczność cellulitu oraz rozstępów, poprawia napięcie skóry i łagodzi stany zapalne. Arnika wzmacnia, zmniejsza obrzęki, obkurcza naczynia krwionośne oraz ma właściwości dezynfekujące i antybakteryjne. Żeń-szeń wykazuje działanie antyoksydacyjne, odmładzające, opóźniające procesy starzenia. Oczar wirginijski łagodzi zaczerwienienia, wzmacnia skórę i zmniejsza problemy skórne.
Kolagen Vege Colway działanie pielęgnacyjne:
neutralizuje działanie wolnych rodników odżywia detoksykuje silnie nawilża wzmacnia płaszcz hydrolipidowy skóry zmniejsza widoczność zmarszczek chroni rozświetla ujednolica koloryt cery poprawia elastyczność delikatnie napina regeneruje eliminuje szorstkość reguluje wydzielanie sebum wykazuje właściwości antybakteryjne zmniejsza trądzik likwiduje szorstkość skóry zmniejsza widoczność blizn ogranicza łuszczenie koi i łagodzi podrażnienia chroni przed przesuszeniem i utratą wilgoci.
Dla kogo kolagen vege?
Wegański kolagen Vege, z roślinnym kolagenem to doskonały kosmetyk do pielęgnacji skóry trądzikowej, także z trądzikiem różowatym, suchej, piegowatej oraz dojrzałej i z tendencją do przebarwień (starczych i posłonecznych). Właściwości anty-aging oraz nagromadzenie składników o działaniu antyoksydacyjnym sprawia, że z powodzeniem można go stosować do codziennej pielęgnacji skóry zaczerwienionej, podrażnionej, kapryśnej i dojrzałej oraz zapobiegawczo w celach zatrzymywania starzenia. Kosmetyk o właściwościach intensywnie nawilżających i łagodzących warto regularnie używać również do pielęgnacji skóry suchej, atopowej, delikatnej, zmęczonej, zniszczonej i wrażliwej. To idealny koktajl odżywczy wypełniony cennymi składnikami, po który warto sięgnąć w przypadku skóry naczynkowej, wiotczejącej, dojrzałej, mało jędrnej oraz z trądzikiem i zaskórnikami. Ale to nie wszystko, bo poza codzienną pielęgnacją cery wypełniony roślinnym zamiennikiem kolagen Vege doskonale sprawdzi się do pielęgnacji ciała, szczególnie partii z cellulitem i rozstępami. Wegański kolagen roślinny Vege, nie zawiera konserwantów czy dodatków zapachowych. Subtelny aromat żelu pochodzi jedynie z ekstraktów roślinnych znajdujących się w jego składzie. Kosmetyk do pielęgnacji ciała i włosów.